Leerlingen Wolfert Lyceum maken verschil in Ghana

3 april 2025, 11:52 uur | geschatte leestijd: 3 min
 

Dit jaar reisden twintig leerlingen en drie docenten van het Wolfert Lyceum af naar Ghana. De reis stond in het teken van goede doelen, educatieve activiteiten en culturele uitwisselingen. De leerlingen zamelden geld in, bezochten een tienermoederkamp en gaven les op lokale scholen.

Een onvergetelijke ervaring
Een maand na terugkomst kijkt leerling Aniek Plugge met veel enthousiasme terug: “Het was supergaaf om mee te maken. We hebben zoveel mooie herinneringen opgedaan, van leerzame activiteiten tot ontspannen op het strand.”

Naast het genieten van de cultuur hebben de leerlingen ook kennisgemaakt met de uitdagingen van het land. Een bezoek aan een grote afvalberg maakte diepe indruk. Aniek: “Het is heftig om te zien hoe mensen daar leven, heel anders dan in Nederland.”

Lesgeven in Ghana
De leerlingen gaven les op een basisschool en een middelbare school. De kinderen waren dolenthousiast, wat het lesgeven soms uitdagend maakte. Leerling Myra Vermeulen vertelt: “Ze stonden meteen bij de ramen te zwaaien. Het enthousiasme was geweldig, maar het was soms lastig om orde te houden.”

Tijdens de lessen werd een breed scala aan onderwerpen behandeld, zoals aardrijkskunde, drama, Nederlands, spelletjes en biologie. De interactie met de kinderen liet een blijvende indruk achter bij de leerlingen.

Goede doelen en voorbereidingen
Het Wolfert Lyceum organiseert deze reis sinds 2017. Het project is ontstaan nadat docent Diego van Parreren in 2012 zelf naar Ghana reisde en werd geraakt door het land en de cultuur. Samen met collega Freek Groeneweg, die in 2011 in Ghana was, zette hij het project op.

Om de reis te bekostigen, organiseerden de leerlingen diverse acties. Zo was er een sponsorloop en een markt op school. Ook benaderden ze bedrijven om te sponsoren in ruil voor logo’s op hun shirts. Het ingezamelde geld ging onder meer naar het tienermoederproject ‘Back to School’, opgericht door het Wolfert Lyceum, samen met de Hogeschool Rotterdam en een stichting uit Schiedam. Dit project biedt tienermoeders een veilige plek en workshops om zelfstandiger te worden.

Blijvende impact
Docent Van Parreren hoopt dat het project nog jaren blijft bestaan: “Het wordt inmiddels gedragen door de hele school.” In april gaan zeventien collega’s opnieuw naar Ghana om de band met de projecten te versterken.

Leerling Myra: “De reis heeft me geleerd hoe groot de verschillen kunnen zijn. Wat wij als luxe beschouwen, is daar soms al bijzonder. Het maakt je dankbaar voor wat je hebt.”